Atunci când ne referim la o activitate de birou ne gândim că nimic nu se poate întampla şi că nu există riscuri de accidentare sau îmbolnăvire profesională.

Totuşi aceste riscuri apar pe fondul neatenţiilor, neglijenţelor sau omisiunilor în activităţile noastre de zi cu zi.

Haideţi să o luăm pe rând, să detaliem puţin şi să vedem la ce ne expunem atunci când nu respectăm regulile de securitate şi sănătate în muncă, simple şi uşor de aplicat.

Unul dintre riscurile de accidentare este cel de împiedicare care se poate manifesta în mai multe moduri:

  • atunci când avem mai multe aparate electronice de birou (calculatoare, monitoare, imprimante, fax-uri etc.) acestea trebuie conectate la reţeaua electrică. Pentru aceasta sunt necesare cabluri de alimentare şi prelungitoare (nefiind montată câte o priză pentru fiecare aparat). În momentul în care toate aceste cabluri nu sunt poziţionate corespunzător ele pot genera riscuri de împiedicare pentru angajaţii/vizitatorii care trec prin zonă;
  • sunt situaţii în anumite cladiri in care podeaua este falsă şi prizele sunt poziţionate în podea prin dispozitive speciale care după conectarea cablurilor de alimentare trebuie închise. Acest lucru uneori nu se intamplă, rămân deschise şi apare pericolul de împiedicare;
  • o altă situatie în care acest risc apare este atunci când lăsăm un sertar deschis, în special la un nivel apropiat de podea şi nu este întotdeauna uşor de observat;
  • orice obiect (cutie cu hârtie de xerox, genţi de laptop sau personale, pachete, colete etc.) lăsat pe căile de acces poate crea un pericol de accidentare prin împiedicare.

Un alt risc este riscul de alunecare care apare în special atunci când personalul de întreţinere curăţă căile de acces şi nu avertizează personalul din clădire prin montarea de panouri cu pericol de alunecare. Riscul de alunecare apare şi atunci când plouă sau ninge şi intrăm în clădire cu încălţămintea umedă, accesul făcându-se pe suprafeţe lucioase (gresie, sau pardoseli asemănătoare).

Tot în cadrul activităţilor de birou există şi riscul de accidentare prin electrocutare care apare în două situaţii: prima situaţie este atunci când folosim cabluri de alimentare care prezinta defecţiuni (au învelişul exterior de plastic deteriorate sau ştecherul este spart) şi putem atinge aceste părţi; a doua situaţie este când în cazul apariţiei unei întreruperi în alimentarea cu curent electric (care poate apărea din motive variate) şi intervenim la panoul electric deşi nu suntem personal calificat pentru aceste operaţiuni.

Mai există un risc de accidentare care apare mai rar şi anume acela de accidentare în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă cum ar fi incendii sau calamităţi naturale (cutremur, inundaţii, alunecări de teren). În aceste cazuri trebuie să cunoaştem foarte bine procedurile de intervenţie şi evacuare în situaţii de urgenţă.

Pe lângă riscurile de accidentare pot exista şi îmbolnăviri profesionale la locul de munca în activităţile de birouri acestea datorându-se în special nerespectării normelor de ergonomie la locul de muncă. Poziţiile incorecte în timpul desfăşurării activităţilor noastre sau neefectuarea de pauze la interval de timp regulate sau lucrul cu monitoare incorect poziţionate pot duce la afecţiuni ale sistemului osos sau la afecţiuni ale vederii.

O pozitie corecta la birou poate fi exemplificata de imaginea de mai jos :

Tema ergonomiei este amplă și o vom dezvolta într-un articol viitor.

Toate aceste riscuri de accidentare şi îmbolnăvire profesională prezentate pot fi prevenite prin participarea personalului angajat la training-urile de specialitate şi aplicarea în activitățile zilnice a procedurilor prezentate.